Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 8.00' μμ, θα γίνει η τελευταία συνάντηση των μελών και των φίλων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πριν τις διακοπές του καλοκαιριού ....
Θα συζητηθούν:
η δράση του ΦΚΘ για το δεύτερο εξάμηνο του 2011
τα δύο project του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, των οποίων η προθεσμία υποβολής έργων / προτάσεων λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα
οι νέες προτάσεις για επόμενες παραγωγές
... όπως πάντα στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, τηλ 2310241817.
Στις 9μμ θα γίνει παρουσίαση με παράλληλη προβολή video και φωτογραφιών με τίτλο: “Η χρήση της φωτογραφίας στην τεχνική του video 'Time Freeze' “. Την παρουσίαση θα κάνουν ο Θοδωρής Τζιάτζιος και ο Γιώργος Χατζάκης. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.
http://www.realcreations.gr/timefreeze/
Πληροφορίες: 6973221887
(Άρθρο του Θανάσης Ράπτη, όπως δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό LOBBY)
“TIME PORTRAITS”
Μια καλλιτεχνική ματιά στο πέρασμα του χρόνου
Πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Γκαλερί "Vlassis Art. Com", η έκθεση “Time Portraits”. Η έκθεση, που ήταν μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αποτελούνταν από εργασίες που χειρίζονται το θέμα του χρόνου μέσω του πορτρέτου και έγινε στα πλαίσια της Photobiennale του 2008, που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με γενικό θέμα “Χρόνος”.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο γράφων, ήταν μία πρωτότυπη παραγωγή και προσπάθησε να εξερευνήσει την τέχνη της φωτογραφίας, όπως αυτή αντιμετωπίζεται από τους καλλιτέχνες την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, δηλαδή μέσα από εικαστικές κατασκευές και εγκαταστάσεις, interactive multimedia παρουσιάσεις, βίντεο προβολές και ιντερνετικές εικαστικές αναζητήσεις. Σαν θέμα είχε τον χρόνο και τα σημάδια που μένουν στο σώμα, αλλά και στο μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου, με το πέρασμά του.
Η προετοιμασία και η ολοκλήρωση της αρχικής ιδέας της έκθεσης κράτησε περίπου ένα χρόνο. Σ’ αυτό το διάστημα είχα σχεδόν καθημερινές συζητήσεις για τα θέματα που με απασχολούσαν με τον φίλο και συνεργάτη Θόδωρο Τζιάτζιο, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένος με ένα πολύ δύσκολο τεχνικά διαφημιστικό project που είχε αναλάβει με τον συνεργάτη του φωτογράφο Γιώργο Χατζάκη, θέμα που επίσης καταλάμβανε μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας. Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι το concept του διαφημιστικού ταίριαζε «γάντι» στην ιδέα που επεξεργαζόμουν!... Έτσι άρχισε ένας μαραθώνιος για να πείσω τον Θόδωρο να ετοιμάσει με το Γιώργο μια εργασία για την έκθεση, χρησιμοποιώντας την τεχνική που επεξεργαζόταν για το γύρισμα του διαφημιστικού. Ο διαθέσιμος χρόνος ήταν μηδενικός, το άγχος για τη λύση των τεχνικών κυρίως αλλά και των αισθητικών προβλημάτων μεγάλο, αλλά η πρότασή μου τελικά δελέασε και τελικά έπεισε τους δύο συνεργάτες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους και η συμμετοχή τους έδωσε άλλη διάσταση στην έκθεση!
(Ερωτήσεις για τον Θόδωρο Τζιάτζιο και απαντήσεις)
Το concept που ακολουθήθηκε στο γύρισμα του διαφημιστικού άλλα και του βίντεο με το οποίο συμμετείχατε στην έκθεση “Time Portraits” παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Που ακριβώς στηρίζεται;
Στηρίζεται στην ταυτόχρονη αποτύπωση ενός γεγονότος από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Χρησιμοποιώντας 100 ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τοποθετημένες πάνω σε ειδικά κατασκευασμένες πλατφόρμες, μπορούμε συνδυάζοντας το προϊόν της φωτογράφησης, να δημιουργήσουμε μια -ανέφικτη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο- κίνηση μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
Πώς αντιλαμβάνεσαι την έννοια του χρόνου στην τεχνική του time slice;
Η γοητεία της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι αλλάζει την έννοια του χρόνου. Ουσιαστικά την ακυρώνει. Ο ανθρώπινος νους έχει “εκπαιδευτεί” να αντιλαμβάνεται τον χρόνο σαν μια γραμμική αλληλουχία εικόνων μέσα σε αυτόν. Η συγκεκριμένη τεχνική βγάζει τον θεατή έξω από αυτή τη γραμμική λογική και του επιτρέπει να βιώσει τη “στιγμή” από δεκάδες οπτικές γωνίες.
Θα σε ενδιέφερε να εκφραστείς καλλιτεχνικά χρησιμοποιώντας ως μέσο το βίντεο;
Η ιδέα προσέγγισης πολλών ανθρώπων μέσα από λίγα καρέ εικόνας συνοδευόμενα με ήχους, πάντα με ενθουσίαζε, είτε αυτό είναι για εμπορικό είτε καλλιτεχνικό σκοπό. Η συμμετοχή μου (μαζί με τον φίλο και συνεργάτη Γιώργο) στην εν θέματι έκθεση νομίζω τα λέει όλα !
(Ερωτήσεις για τον Γιώργο Χατζάκη και απαντήσεις)
Κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν η εφαρμοσμένη και η καλλιτεχνική φωτογραφία;
Kαι οι δυο κατηγόριες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον θεατή, και να περάσουν το μήνυμα τους. Στην εφαρμοσμένη φωτογραφία το ζητούμενο είναι συνήθως η διαφήμιση και ο δελεασμός του καταναλωτή. Η καλλιτεχνική φωτογραφία επειδή ακριβώς δεν είναι εφαρμοσμένη δηλαδή 'κατά παραγγελιά', επικοινωνεί γενικότερες ανθρώπινες αξίες και συναισθήματα. Και στις δυο κατηγορίες το ζητούμενο είναι ένα: η δύναμη της εικόνας και πως αυτή θα περάσει το μήνυμα στον θεατή. Εδώ και οι δυο κατηγορίες μοιράζονται τα ίδια εργαλεία, όπως φόρμα – φως – χρώμα - βάθος πεδίου – κίνηση - έκφραση κ.τ.λ. Θα έλεγα ότι ακολουθούν κοινό δρόμο υλοποίησης με διαφορετικό στόχο, άρα σε μικρό η μεγάλο βαθμό κατά περίπτωση η μια είναι μέσα στην άλλη.
Ποια η έννοια που προσδίδεται στο χρόνο μέσα από τη φωτογραφία και και ποια μέσα από την τεχνική του time slice;
Η φωτογραφία όπως την ξέρουμε 'παγώνει' μια σκηνή στον πραγματικό κόσμο.
Το time slice δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να κινηθεί μέσα σε αυτή την σκηνή με τον χρόνο σταματημένο. Είναι μια 'τρισδιάστατη' φωτογραφία.
Τι ανταπόκριση είχε στην ελληνική αγορά το διαφημιστικό που κάνατε με την συγκεκριμένη τεχνική και ποια προβλέπεται η συνέχειά του;
Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, το project 'άρεσε' στον κόσμο που το είδε και πιστεύω ότι θα έχει καλή συνέχεια. Ήδη προγραμματίζουμε τον Φλεβάρη νέο κύκλο γυρισμάτων για την τηλεόραση και έχουμε αρκετές προτάσεις ενδιαφέροντος από πελάτες και συνεργάτες.
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου